Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

Energiecafé over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen

Zo’n 60 belangstellenden kwamen op dinsdag 28 februari af op de verdiepingssessie over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen. Redactielid Jaap de Boer was hierbij aanwezig en maakte dit verslag.

De sprekers hadden en wilden veel vertellen met als gevolg veel technische informatie in een beknopt tijdsbestek. Jammer, hierdoor bleef weinig tijd over om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. In de eerste avond, van deze reeks, was er in kleine groepjes ruimte wel voor uitwisseling van informatie, ideeën en tips.

Rutger Beekman deed als eerste spreker de aftrap. Hij kon putten uit het verduurzamen van zijn eigen huis. Zelf krijg ik meer duidelijkheid over het wel/ niet aanschaffen van zonnepanelen. Gewoon doen, ook na afloop van de salderingsregeling, de investering verdient zichzelf terug. Ook op de vraag hoeveel zonnepanelen/ capaciteit stroom krijg ik antwoord. Ga niet meer zonnepanelen/ capaciteit plaatsen dan je nu nodig hebt. De vergoeding van overcapaciteit wordt een fractie na afloop van de saldering. Als je overweegt op termijn een elektrische auto aan te schaffen dan dien je daar wel rekening mee te houden.

Nu nog bepalen op de grond of op het dak van de tuinschuur. De gemeente Lochem heeft een subsidiepotje voor het verzwaren van de dakconstructie zowel voor het maken van een bouwkundig advies als voor het daadwerkelijk verzwaren. Een onaangenaam gevoel bekruipt me. Je moet het bouwkundig advies eerst laten verrichten en de noodzakelijke aanpassingen laten doen door een erkend bedrijf. Op basis van de facturen kun je na afloop subsidie aanvragen. Dan is het afwachten of er nog geld in het potje zit. Er komt meer om de hoek kijken dan alleen even zonnepanelen plaatsen en aansluiten op het net.

Website www.milieucentraal.nl biedt veel informatie en geeft antwoord op veel vragen als je overweegt zonnepanelen en/of een warmtepomp aan te sluiten.

Er komt veel op je af als je overweegt zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen. Je kunt je laten ontzorgen bij het verduurzamen. Carmen Hunger gaf als tweede spreekster een toelichting op Woon Abonnement Deventer. Er zijn diverse abonnementen. Globaal genomen doorloop je de volgende stappen:
1. Aanmelden
2. Scan, adviesrapport & aanbieding
3. Eventueel financiering
4. Realisatie
5. 15 jaar EPG (Energie Prestatie Garantie)

Richard Bluemink & Jeroen Bruggink rondden de avond af met technische informatie over zonnepanelen.

Goed isoleren vormt nog steeds de basis van verduurzamen. Ook kieren en naden dichten is effectief, denk hierbij aan de kozijnen. Zonder een deugdelijke isolatie heeft de aanschaf van een warmtepomp weinig zin. Warmtepompen werken op laag temperatuurverwarming. Ze kunnen water maximaal ‘opwarmen’ tot 50 graden Celsius. Dat is onvoldoende bij een slecht of matig geïsoleerd huis. In de koude wintermaanden moet worden ‘bijgestookt ’met gas om comfortabel te verblijven in huis.

De volgende avond staat het financieren van verduurzamen centraal. Ook komen de subsidiemogelijkheden aan de orde.

(De Energiecafés thema-avonden worden financieel mede mogelijk zijn gemaakt door het ontvangen van een subsidie van Postcode Loterij Buurtfonds)

Via onderstaande links kunt u de presentaties (nogmaals) bekijken:

Presentatie Wakker Laorne

Presentatie WOAB Woningabonnement

Presentatie Richard Bluemink en Jeroen Bruggink