Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

Even voorstellen: wijkagent Martijn Scholten

Een groot verschil; de Randstad en de Achterhoek. In de Randstad hoor je regelmatig sirenes en zie je politiewagens voorbijrijden. Hier in de Achterhoek is het een bijzondere gebeurtenis als een politiewagen met sirene en zwaailicht voorbijgaat. In de buurtapp informeren bewoners elkaar over een ongeluk of een voorval. Het contrast kan haast niet groter.

Een maal in het jaar neemt Martijn Scholten, wijkagent, deel aan een vergadering van de werkgroep Leefbaarheid. De werkgroep is onderdeel van Wakker Laorne. Tijdens deze jaarlijkse vergadering informeren zij elkaar.

Sinds anderhalf jaar is Martijn wijkagent in Laren, Lochem, Almen en Exel. Regelmatig is hij in de dorpen en het buitengebied. Het werken in deze regio bevalt hem goed. De mensen hier zijn relaxed, er is een ongedwongen sfeer en de bewoners zijn goed aanspreekbaar op hun gedrag. Dit in tegenstelling tot de grote stad waar hij woont. Daar hebben inwoners vaker een kort lontje en is het vertrouwen in de man met de pet geringer. Veel meldingen gaan over overlast zoals zwerfvuil bij de crossbaan, lawaai makende jongeren onder het viaduct van de provinciale weg aan de Verwoldseweg.

Nu de winter nadert neemt het afsteken van vuurwerk in het buitengebied toe. Het is lastig om de daders te achterhalen. Feit is altijd overlast melden. Zo krijgt de politie inzicht in patronen en locaties waar dit veelvuldig gebeurd.

De lijntjes zijn kort tussen Martijn en de werkgroepen Leefbaarheid en Verkeersveiligheid. Martijn heeft ook regelmatig contact met de horeca en de Ondernemersvereniging Laren. Dit heeft een preventief karakter, weten wat in het dorp speelt en onder de mensen leeft.

Voor Wakker Laorne is het goed om een aanspreekpunt hebben met een gezicht. Leden van de werkgroep krijgen direct antwoord en feedback op vragen en aandachtspunten.

Ook vanuit ons dorp komen regelmatig meldingen van overlast en zaken rond de leefbaarheid bij leden van de werkgroep terecht. Een lid van de werkgroep kreeg een bijzonder vraag van een vader die zich afvroeg wat te doen met zijn zoon en de opgevoerde brommer.

Tijdens het gesprek wordt duidelijk gesteld alleen bij levensbedreigende situaties 112 te bellen. Het nummer 0900 – 8844 is bedoeld voor het doen van aangiften of meldingen. Als de lijn bezet is probeer het dan op een ander moment nog een keer.

Ook is het mogelijk om een melding te doen via een contactformulier die u kunt vinden via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldformulier.html