Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

'Oolde moet geen gestold eiwit worden'

Op woensdag 17 april hield Wakker Laorne haar Algemene Ledenvergadering. Na het officiële gedeelte was het woord aan Robert en Cathrien Croll, eigenaren van Landgoed Oolde.

Als eerste nam Cathrien ons mee in de geschiedenis van Oolde. Ze vertelde o.a. over Olt Oolde en Nieuw Oolde en hoe deze later werden samen gevoegd tot één landgoed. Door de jaren heen werd er door eigenaren flink geïnvesteerd en verbouwd aan het huis, het koetshuis, de paardenstal en de tuinen. De investeringen gingen zelfs zover dat het landgoed in 1905 in een executoriale veiling verkocht moest worden. Gelukkig konden het huis en de tuin uit de executie gehouden worden, door de financiële steun van familieleden van toenmalige eigenaar Van Wassenaer. Hierdoor werd het landgoed in grootte echter meer dan gehalveerd.

Oolde is nu ca. 18 hectare groot en Cathrien en Robert zijn bezig met de verdere uitwerking van een masterplan zodat ook toekomstige generaties Huis Oolde willen erven, willen gebruiken en kunnen onderhouden.

In dit masterplan staat het Koetshuis centraal en er wordt gekeken wat er wel of niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld een Natuurbegraafplaats, waarbij het Koetshuis kan fungeren als rouwlocatie. Hierover is ook reeds overleg met de gemeente Lochem.

Het in stand houden van Oolde zonder dat het een ‘gestold eiwit’ wordt (zoals Robert het omschreef), vraagt om diverse creatieve ideeën.
Hoe kunt u hieraan bijdragen?

  • Adopteer een boom op Oolde, zodat het nationaal cultureel erfgoed in stand gehouden wordt.
  • Word lid van de stichting Vrienden van Oolde en help eventueel mee aan het herstel en onderhoud van de moestuin en het park van Oolde.
  • Word vrijwilliger en help eens per maand of twee weken.

Daarnaast is Oolde sinds 2022 de nieuwe locatie van het festival Manana Manana.


Landgoed Oolde is op dit moment te zien in het programma “Liefde voor het Landgoed" bij Omroep Max. (vrijdagavond om 21.30 uur) De eerste aflevering was te zien op vrijdag 12 april en alle afleveringen zijn terug te kijken via https://npo.nl/start/serie/liefde-voor-het-landgoed


Wilt u meer informatie over Landgoed Oolde of hoe u kunt een bijdrage kunt leveren?
Kijk dan op: https://www.landgoedoolde.nl

Daar vindt u ook deze mooie dronebeelden van het landgoed