Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

Lovende woorden voor een Larens klompenpad in wording

Bijna veertig mensen waren vorige week aanwezig bij de eerste algemene online presentatie van het Klompenpad dat volgend jaar in Laren zal verrijzen. Onder de belangstellenden waren de wethouders Henk van Zeijts en Eric-Jan de Haan, die beiden veel lof hadden over de voorbereidingen, die de Klompenpad groep nu reeds kon tonen. De presentatie was in handen medewerkers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) die lieten weten nog nooit zo’n enthousiaste groep te hebben meegemaakt.

Nadat Andre Lobbert, voorzitter van de werkgroep Recreatie en Toerisme van de belangenvereniging Wakker Laorne en tevens voorzitter van de Klompenpad commissie, iedereen welkom had geheten, gaf hij een korte impressie over het ontstaan van dit project. Duidelijk gaf Lobbert hierbij aan, dat zonder de subsidie van de gemeente Lochem en de provincie Gelderland dit project niet van de grond zou zijn gekomen.

Wethouder Henk van Zeijts liet weten dat hij in 2013 reeds betrokken was bij de ontwikkeling van een Klompenpad, maar dat daar toen niets van terecht was gekomen. Van Zeijts zei verder dat dit goed in het biodiversiteitsplan past van de gemeente Lochem. ,,De route gaat echt over boerenland en daardoor is het een promotie voor de landbouw,” aldus de wethouder die toepasselijk zijn aangetrokken klompen liet zien tijdens de meeting. Eric-Jan de Haan was super blij met deze grote opkomst voor de presentatie. De Haan die ook voorzitter is van Stichting Achterhoek Toerisme, kon niet anders concluderen dat dit Klompenpad een fantastisch initiatief is voor de gemeente Lochem. ,,Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat. En ik hoop daarbij dat jullie in de werkgroep elkaar echt weten te vinden. We hopen het pad snel te kunnen lopen”, was de reactie van De Haan. Beide wethouders daagden de werkgroepen uit om het pad voor maart 2022 klaar te hebben, want dan weten ze zeker dat ze tijdens deze ambtsperiode bij de opening betrokken zijn.

Eelke Mol nam het woord, als projectleider van de SLG. Zij liet weten dat dit haar eerste Klompenpad is waar ze bij betrokken is en dat zij Christina Oosterhoff opvolgt, die het SLG gaat verlaten. De dames waren blij verrast, dat er zoveel input was van de mensen uit de Larense werkgroep. Bijna 100 procent van het toegestuurde materiaal aan de deelnemers was geretourneerd. Uit dit ingeleverde materiaal bleek dat cultuur historisch gezien, het Landgoed Oolde, Huize ’t Ross en Kasteel Verwolde het vaakst genoemd werden. Wat betreft de horeca vormen de top vier: Aris Frieterie, Haarbroekse Vijvertuin, Grand Café Bistro-rant ’t Langenbaergh en Boerderijwinkel Woestenenk.

Ecologische aandachtspunten zijn Landgoed Oolde, Westerenk en de Dikke Boom. Bij het punt water werden genoemd: Kaproalsvenne, De Flesch en het Twentekanaal.

Tijdens de online meeting werd de Klompenpad route al voor een groot gedeelte ingetekend. Besloten werd, bij dit intekenen dat het landgoed Verwolde buiten de Klompenpadroute gaat vallen, omdat hier reeds veel wandelpaden lopen. Dit geldt ook voor het Larense Broek, waar trouwens ook weinig punten door de deelnemers waren genoemd. In deze buurtschap wordt samen met de SLG al gewerkt aan een landschapsplan. De voorkeur van de kerngroep gaat uit naar het gebied richting Oolde, de Katgershoek en Groot Dochteren. Tevens wordt gekeken naar een extra lus rond het Kaproalsvenne. Op 27 mei is de volgende digitale bijeenkomst van het Klompenpad.