Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

Kennisdag duurzame energie in de melkveehouderij

Voor Achterhoekse melkveehouders is er zaterdag 26 november een kennisdag over duurzame energie. Centraal staan de mogelijkheden om zelf energie op te wekken -en op te slaan- en om het machinepark te elektrificeren. Ook financiering en verzekeringen komen aan bod.

Voor melkveehouders staat de deur van Slootsmid Laren tussen 10.00 en 15.00 uur open voor gesprekken met allerlei specialisten om zo meer kennis te vergaren en inspiratie op te doen.

Voor een agrarisch bedrijf is de weg naar een CO2-vrije bedrijfsvoering niet eenvoudig. Zeker niet voor melkveehouders. Hun energiehuishouding is heel specifiek maar biedt wel mogelijkheden zoals monomestvergisting. Zij zien de klimaatopgave en hebben ook de wil - maar de dagelijkse bedrijfsdrukte en de stikstofcrisis eisen alle aandacht. Dat betekent wel dat de omslag naar schone energie in de agrarische sector achterblijft. Veel innovatieve oplossingen (dat gaat verder dan zonnepanelen en een windmolen) missen bekendheid. Daarom organiseren GEA-partners LTO Noord regio Oost, LTO Noord afdeling Achterhoek Noord, Lochem Energie, Wakker Laorne en Slootsmid deze bijzonder kennisdag.

De kennisdag
Idee is om boeren te inspireren en verder op weg te helpen met praktische informatie om zo de energietransitie te versnellen en de opwekking van groene stroom/groen gas te stimuleren. Dat betekent: bekendheid geven aan innovatieve oplossingen, het gesprek voeren over wat er in de weg staat en de instap voor maatregelen makkelijker en laagdrempeliger maken. Partijen die deze dag klaar staan voor een gesprek zijn onder andere: Univé verzekeraars, Wind Energie Solutions (WES), CCS energieadvies en Loohuis installatietechniek.

Gastlocatie Slootsmid Laren is specialist in landbouw-, groen-, en tuintechniek en een begrip in de agrarische sector. Ook zij voelen de verantwoordelijk om hun nek te steken met innovatieve methodes die de klimaatdoelen binnen bereik kunnen brengen.