Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

In het donker fietsen of wandelen? Zorg voor goede zichtbaarheid

Nu het weer winter is, wordt het ’s avonds eerder donker of zijn de dagen grijs en mistig. Als fietser en wandelaar ben je een kwetsbare verkeersdeelnemer. Regelmatig is er in het nieuws dat een ‘langzame’ weggebruiker is aangereden door gemotoriseerd verkeer. Vaak met (ernstig) letsel tot gevolg. Het is derhalve belangrijk dat u goed zichtbaar bent voor de medeweggebruikers.

Verlichting
Zorg dat u als fietser de juiste fietsverlichting en reflectie hebt. Dit is wettelijk verplicht. Het voorlicht op je fiets moet geel of wit van kleur zijn, zichtbaar en recht naar voren schijnen. Het achterlicht dient rood van kleur te zijn en eveneens duidelijk zichtbaar voor achteropkomend verkeer.
Naast de juiste verlichting is een goede reflectie op de fiets eveneens verplicht. Dit kan door een rode reflector op de achterzijde van de fiets en reflectoren op de banden en trappers.

Gezien worden
In het verkeer draait het om zien en gezien worden. Met reflecterende items val je des te meer op in het donker. Een tip: draag bij het hond uitlaten of bij het maken van een wandelommetje een reflectorvest (met led lampjes) of reflectorhesje. U kunt uw hond eveneens voorzien van een hondenlampje of reflecterende band/riem. Zo ben je altijd perfect zichtbaar in het donker.

Gladheid
Met het herfstachtige of vriezende weer kan het daarnaast ook glad zijn. Bladeren op het fietspad en een herfstachtige bui kan het wegdek spiegelglad maken. Maar ook sneeuwval maakt een fietser of wandelaar kwetsbaar. Wees alert en beoordeel de actuele weersomstandigheden voordat u (van huis) vertrekt.