Achterhoek vlag
  • wakkerlaorne

Feestelijke opening nieuw Klompenpad in Laren

Op zaterdag 19 maart is de feestelijke opening van het nieuwe Klompenpad in Laren. Het Laorns Enkenpad is een rondwandeling van 15 kilometer door het prachtige buitengebied van Laren. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog van de provincie Gelderland, de wethouders Eric-Jan de Haan en Henk van Zeijts van de gemeente Lochem en Richard Buitink voorzitter van Wakker Laorne onthullen die dag het opstappaneel in bijzijn van betrokken vrijwilligers en grondeigenaren. Daarna volgt een wandeling over een deel van het Klompenpad. Klompen aan, rugzak op en gaan!

 

Het verhaal van de streek

Klompenpaden zijn wandelroutes door het boerenland, over onverharde paadjes en vergeten doorsteekjes. Het Laorns Enkenpad vertelt het verhaal van de streek, het landschap en haar bewoners. De route loopt via akkers en weilanden, over en langs eeuwenoude enken, langs beken en via landgoederen.

 

Vrijwilligers

Samen met enthousiaste vrijwilligers en in nauwe samenwerking met dorpsorganisatie Wakker Laorne, Waterschap Rijn en IJssel en met medewerking van twintig grondeigenaren is het gelukt het Laorns Enkenpad te ontwikkelen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft het proces begeleid. Het Laorns Enkenpad is het 138ste Klompenpad en het 104de pad in Gelderland.

Het Klompenpad wordt onderhouden door vrijwilligers die de route nalopen, bordjes vervangen en schoon houden. SLG ondersteunt de werkgroep met onderhoudsgereedschap en materialen. Wilt u hieraan bijdragen? Kom dan naar de informatieavond beheer Klompenpad op dinsdag 22 maart om 19.30 uur in het Kulturhus, Verwoldseweg 1 Laren.

 

Brochure en app

Het Laorns Enkenpad is gemarkeerd met blauwe klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij Grand Café Bistro-rant ’t Langenbaergh, Postagentschap Plus Beuzel en bij de VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van particuliere grondeigenaren waarop honden vaak verboden zijn of moeten worden aangelijnd. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van de terreinen. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 19 maart ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

 

Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

 

Dit Klompenpad is financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lochem, Provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.

(Foto: David van Haren)