Achterhoek vlag

Proef met buurten die hondenpoepbak adopteren

donderdag 17 november 2022 Jolien

Dat hondenpoep niet fris is, weet iedereen. Ook dat het voor overlast en irritatie zorgt. Daarom starten 3 inwoners samen met de gemeente, Circulus en Stichting Welzijn Lochem (SWL) een proef. Door een opvallende hondenpoepbak te adopteren voor hun buurt, vragen zij op een positieve manier aandacht voor hondenpoep. De bakken staan een jaar lang op 2 plekken in de gemeente. Een ervan staat aan de Elfuursweg in Gorssel. Samen met de inwoners neemt wethouder Lex de Goede (Openbare Ruimte) deze hondenpoepbak donderdagmiddag 17 november officieel in gebruik.

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen onder de inwoners van de gemeente Lochem. Ondanks de opruimplicht in de bebouwde kom en gewone afvalbakken in de openbare ruimte. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Waar staat je gemeente?’ uit 2021. Ook bij de gemeente en Circulus blijven klachten over hondenpoep binnenkomen. Daarom bundelden inwoners Ap Peppelenbos, Ymte Groeneveld en Szandra Stijnman hun krachten om samen met de gemeente te bedenken hoe straten hondenpoepvrij kunnen worden.

Idee voor hondenpoepbakken
Zo ontstond het idee voor een opvallende hondenpoepbak. De 3 inwoners willen met de speciale hondenpoepbak hondenbezitters aanmoedigen om hun hondenpoep op te ruimen. Zo kunnen kinderen hondenpoepvrij spelen en wordt de buurt een stukje schoner.

Samen worden we overlast de baas
De hondenpoepbakken staan aan de Elfuursweg en de Kozakkenweg in Gorssel. De poepbak valt op en nodigt uit om daar de hondenpoep in te doen. Een buurt geeft hiermee op een positieve manier aan dat bewoners samen hondenpoep wel de baas worden. Een buurtbewoner beheert en leegt de bak. Stichting Welzijn Lochem coördineert het beheer van de bakken. Voorbijgangers hebben eigenlijk geen argument meer om de hondenpoep er niet in te doen tijdens het dagelijks rondje wandelen met de hond.

Een buurt kan een bak adopteren
Buurten die veel last hebben van hondenpoep kunnen net als de 3 inwoners een hondenpoepbak adopteren. Circulus plaatst de bak. Circulus regelt ook dat een inwoner van de buurt een grijze afvalcontainer krijgt of een pas voor de ondergrondse container. De buurtbewoner houdt in de gaten wanneer de bak vol is en gooit de volle vuilniszak weg. Circulus haalt de hondenpoep op als restafval. De gemeente heeft in totaal 10 bakken. Hiervan zijn er nu 2 in gebruik. Wie ook een bak wil adopteren, kan contact opnemen met Geralda van Lenthe van Stichting Welzijn Lochem, telefoon (0573) 29 70 00, e-mail: opbouwwerk@welzijnlochem.nl.

Na 3 maanden kijken we hoe het gaat
De proef moet duidelijk maken of het voor buurtbewoners te doen is om een hondenpoepbak te beheren. En ook hoe de bak wordt gebruikt en of de bak helpt om de hondenpoep in de buurt te verminderen. Begin januari gaat de werkgroep na hoe het gaat. Bijvoorbeeld via een enquête in de buurten waar de bak staat.