Achterhoek vlag

Pieterpad Praat: Monique

donderdag 10 november 2022 Jolien

Laren ligt aan het “Het Pieterpad”. Het pad loopt van Pieterburen naar de Pietersberg. 498 Kilometers. Dagelijks passeren wandelaars of fietsers Laren. De meesten van hen lopen een deel van het pad. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Wat vinden zij van ons Loarne? En wat zouden wij bij hen kunnen bezoeken?

Monique Harkink
Monique en Jan Harkink wonen met hun drie dochters in een van de bekendste en oudste huizen van Laren: Molenzicht tegenover de kerk. Vanuit hun keukenraam zag Monique heel regelmatig Pieterpad wandelaars die de kerk bekeken of bij regen onder de overkapping schuilden. “Veel geitenwollen-sokken mensen waren erbij, daar voelde ik niet meteen verbinding mee. Ik begreep niet zo goed waarom dat wandelen zo belangrijk voor ze was” vertelt Monique.

Tijdens corona kwam het leven van de drie dochters grotendeels tot stilstand. De verveling sloeg toe. En Monique kwam op het idee om een theetuin op het grasveld naast hun huis te maken. “Op het huis zit van oudsher een horecavergunning en daarom was de gemeente Lochem positief over ons voorstel. Binnen een paar weken was het gepiept”.

Vanaf de start was het een succes. Door corona nam het aantal wandelaars enorm toe. En ook de samenstelling van de groep veranderde: veel meer jonge mensen wandelden het Pieterpad. Ze kwamen langs voor koffie, thee en taart. En vertelden verhalen over zichzelf en over wandelen. Monique kwam tot de ontdekking dat het Pieterpad weliswaar langs hun huis liep, maar dat ze er weinig over wist. En dat daagde haar uit: “Ik wilde het zelf ervaren”.

Op een goede dag bracht Jan haar en twee dochters naar Holten en ze wandelden 14 kilometer terug naar Laren. Bij Monique sloeg de vonk meteen over: in de natuur kwam ze tot ontspanning. Haar dochters waren minder enthousiast: “saai en lang” was hun oordeel.

Hun oordeel weerhield Monique niet om de boekjes van het Pieterpad aan te schaffen en al snel af te reizen naar Pieterburen om het pad van noord naar zuid te lopen. Soms een dag, soms twee dagen, soms met een gezinslid en de hond, vaak alleen. Ook door weer en wind. En wat denk je? Monique heeft al 14 etappes afgelegd. En is inmiddels in Limburg aangeland! Nog 7 te gaan en dan is het Pieterpad helemaal gelopen.

In 2023 wordt het Pieterpad voltooid. En inmiddels wordt er al met een schuin oog gekeken naar andere lange afstandspaden. Corona lijkt op zijn retour, maar het wandelvirus heeft bij Monique toegeslagen. En de theetuin? “Ach de meiden zijn inmiddels weer druk met van alles en nog wat. We zullen zien hoe het loopt”.