Achterhoek vlag

Burgerboerderij de Patrijs strijkt neer in Groot Dochteren

donderdag 19 mei 2022 Jolien

Joanne Malotaux en Johannes Regelink zijn de initiatiefnemers van Burgerboerderij de Patrijs. Door hun achtergrond weten ze als geen ander hoe natuurlijke processen in elkaar steken. Zij worden versterkt door Erik van der Hoeven, Saskia Hebel, Manuela Koogje en Danny Woeltjes. Daarnaast worden ze omringd door een enorm netwerk aan ‘Burgerboeren’: mensen uit de wijde omgeving die de Burgerboerderij een warm hart toedragen en op allerlei manieren hun bijdrage doen.

“Als boerderij zoeken we actief de verbinding op met burgers in de omgeving. Zo worden we financieel ondersteund, nemen leden producten af van de boerderij en zijn er mensen die zich als vrijwilliger inzetten.”
Burgerboerderij de Patrijs wil een gangbaar, intensief melkveebedrijf transformeren naar een gemengd en agro-ecologisch bedrijf, dat zijn producten levert aan mensen in de directe omgeving."

"We gaan uit van natuurlijke principes. We willen een divers systeem creëren dat tegen een stootje kan en zijn omgeving niet uitput maar verrijkt. Ook gaan we werken aan een gezonde bodem zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
In balans met de omgeving betekent grondgebonden werken, met zoveel koeien als past bij de grond, ongeveer 1 koe per hectare. Die koeien lopen dan weer lekker in de wei: goed voor het dierenwelzijn.
Uiteindelijk willen we ook steeds meer kringlopen gaan sluiten: niets weggooien en gebruiken wat er is. Dat past heel goed bij een gemengd bedrijf. Zo vinden kippen allerlei insecten tussen de koeienmest. Wat ontbreekt op de boerderij, kopen we in de regio. Zo voorkomen we onnodig gesleep van grondstoffen en milieuschade ver van huis.”

Willem Drok (een betrokken lid vanaf het eerste uur) zint het niet dat de Patrijs geen boerderij heeft en een bod uitbrengt op een boerderij aan de andere kant van de IJssel. Dus springt hij op de fiets. Het buurtschap Groot Dochteren spreekt hem wel aan en hij hoorde dat hier nogal wat boeren zijn die op leeftijd komen. Zo kwam het dat hij aanbelde bij Herman en Ina Braakman aan de Dochterenseweg 13 in Laren. "Ik zoek een boerderij voor mijn vrienden. Zoiets als dit." Vol verbazing zei Ina: "Ach, kom dan maar even binnen voor een kop koffie."

Twee weken later zat het team aan de keukentafel. Na een zeer prettige kennismaking volgde een soepele zoektocht naar een passende overdracht. Het hele proces heeft geleid tot een mooie uitkomst waar alle partijen tevreden mee zijn. Op 18 mei werd de koopovereenkomst getekend, onder het toeziend oog van de koeien!

Nu moet er nog gezorgd worden dat vóór 1 augustus de financiering rond komt. Hoewel het er allemaal goed uitziet, is het ook wel spannend. Ze hopen rond 1 december de boerderij over te nemen, daarheen verhuizen (Herman en Ina zoeken eerst nog een huis in Laren), voor de koeien te gaan zorgen en beginnen met het realiseren van de plannen. Rond 1 februari hopen ze de kaasmakerij ook op die locatie te kunnen vestigen.

Voor alle informatie over Burgerboerderij de Patrijs en hoe je lid kunt worden, verwijzen wij jullie graag naar hun website.