Achterhoek vlag

Zonnebloemlint: help meters maken!

dinsdag 8 maart 2022 Jolien

Al enkele jaren zorgen boeren, burgers en bedrijven via crowdfunding voor een prachtig zonnebloemlint in de gemeenten Lochem, Bronckhorst en Berkelland. Om ook dit jaar van de gele zonnepracht langs de maisvelden te kunnen genieten, kunt u zonnebloemmeters doneren. De crowdfundingsactie duurt nog tot 15 april. Dus steun het zonnebloemlint!

In 2018 startte het project Zonnebloemlint vanuit de lokale LTO-afdeling; enkele boeren het idee om zonnebloemen langs maispercelen te zaaien om de maisteelt op een laagdrempelige manier biodiverser te maken. In het eerste jaar van de actie in Lochem zaaiden ze 5.000 meter, in 2020 neemt gemeente Bronckhorst ook deel en worden 16.500 meters zonnebloemlint gerealiseerd. In 2021 doet gemeente Berkelland mee en realiseren de drie gemeenten maar liefst 32.000 meter. In 2022 nemen gemeenten Oost-Gelre, Winterswijk en Aalten ook deel aan dit initiatief om zo nog meer meters te maken. Helpt u ook mee?

Goed voor de biodiversiteit

Samen met onderzoeksbureau Eelerwoude deed een groep vrijwilligers, bestaande uit boeren, imkers en betrokken burgers, in 2019 en 2020 een biodiversiteitsonderzoek. Uit de tellingen in zowel Lochem als Bronckhorst bleek dat bestuivende, maar ook niet bestuivende insecten gebruik maken van de randen. Er zitten meer insecten en meer soorten insecten in de zonnebloemranden. Er werden vooral veel hommels en zweefvliegen waargenomen.

Ook bedrijven kunnen doneren

Ook bedrijven toonden de afgelopen jaren betrokkenheid. De partners van het zonnebloemlint Mepal, TP Solar, Lochem Energie, Slootsmid Mesttechniek, Gateway Woordenboeken, PLUS Beuzel, Mechanisatie Lochem BV, ForFarmers, Agrowin en Limagrain doneerden elk ook een aanzienlijk bedrag.

Verbinding

Veel mensen zijn enthousiast over de zonnebloemen. Het project leent zich daarom prima voor het verbinden van boeren en burgers. Via www.zonnebloemlint.nl kunnen burgers meebetalen aan een mooiere omgeving. Dat kan al vanaf vijf meter voor € 6,00. Op 15 april sluit de crowdfunding. Elke meter die u doneert, kunt u zelf de gemeente kiezen die uw voorkeur heeft. Via www.zonnebloemlint.nl kunt u doneren en meer informatie over het project vinden