Achterhoek vlag

Stolperstein Hendrik Jan Koeslag, politiek gevangene en verzetsheld

vrijdag 30 september 2022 Jolien

Op 28 september is een Stolperstein gelegd voor het huis op de Veltkampsweg 1 in Laren. Meer dan 50 mensen kwamen bijeen om de sobere en indrukwekkende plechtigheid bij te wonen.

Familie, vrienden, buren en andere belangstellenden stonden stil bij Hendrik Jan Koekamp die op 5 december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme (vlakbij Hamburg in Duitsland) is bezweken. Hij was 50 jaar. Zijn vrouw, Dina Koeslag-Meijlink, heeft niet geweten wat er maar haar man is gebeurd. Zij werd op de laatste dag van de oorlog getroffen door een Duitse granaat.

De voorzitter van de stichting Stolpersteine, Pieters Arts, benadrukte in zijn toespraak hoe belangrijk het is de mensen die zich verzetten tegen tirannie en overheersing herdacht worden. Zo’n Stolperstein, waarvan er inmiddels 66 in de gemeente Lochem zijn gelegd, helpt daarbij. Om de steen te lezen buigt men zich voorover. En dat is ook precies de houding die verzetsmensen zoals Hendrik Jan Koeslag verdienen: respect. Hij nam grote risico’s met hulp aan onderduikers en de oprichting van de verzetsgroep Laren Noord. “Omdat hij niet tegen onrecht stond hij op”.

Namens de kinderen vertelde Bertus Koeslag hoe goed het hen deed hun vader zo respectvol wordt herdacht door deze steenlegging. Het gezin Koeslag bestond uit 7 kinderen. Zij hoorden pas in augustus 1945 van het Rode Kruis wanneer en waar hun vader was overleden. Bertus is de jongste van de kinderen. Hij kan zich er niets meer van herinneren. Zijn zus, Annie Luesink-Koeslag die ook bij de steenlegging was, kan zich het wel goed herinneren. En dat geldt ook voor de zus Debby Hietkamp-Koeslag die in Canada woont. De andere kinderen (Hendrik Jan, Riek, Dineke en Johanna) zijn inmiddels overleden.

Familie, vrienden, buren en bekenden legden bloemen bij de steen. De bloemen zijn na afloop van de ceremonie door de familie in kleine kring bij het graf van Dina Koeslag-Meijlink gebracht, waar ook Hendrik Jan Koeslag op de grafsteen staat vermeld.

Wie meer wil weten over de familie Koeslag in de oorlog kan op deze link klikken
Wie meer wil weten over Stichting Stolpersteine Lochem: www.stolpersteinelochem.nl