Achterhoek vlag

Pieterpad Praat: Yoni, Vivian en Rudie

zondag 9 januari 2022 Jolien

Laren ligt aan het “Het Pieterpad”. Het pad loopt van Pieterburen naar de Pietersberg. 498 Kilometers. Dagelijks passeren wandelaars of fietsers Laren. De meesten van hen lopen een deel. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Wat vinden zij van ons Loarne? En wat zouden wij bij hen kunnen bezoeken?


Afgelopen week ontmoetten we op de enige zonnige dag van de week Yoni, Vivian en Rudie. Ze nemen een korte pauze aan de Pastorielaan. En peuzelen een verdiend appeltje. De wandeling zit er bijna op! Vanochtend gestart in Holten en het eindpunt Laren is in zicht.

Maar eigenlijk zijn ze vandaag al heel lang in touw…. In Leens liep de wekker heel vroeg af. Leens? Ja Leens dichtbij Pieterburen. Startpunt van het Pieterpad. Ze reden al vroeg 130 kilometer naar Laren. Daar werd de fiets van Vivian geparkeerd en daarna met de auto naar Holten, het startpunt van hun etappe vandaag. En als ze straks in Laren aankomen, fietst Vivianne “nog even” naar Holten om de auto te halen. Met de auto terug naar Laren en dan gedrieën richting Leens. Het Pieterpad virus heeft hen flink te pakken.
 

Vivian weet nog precies wanneer het virus toesloeg: op 12 februari 2021 maakten zij hun eerste wandeling. Ze startten heel dichtbij hun huis. In Pieterburen. Via Drenthe en Overijssel zijn ze inmiddels bijna op de helft van het pad. Dat vieren ze tijdens de volgende etappe naar Vorden. De dagtochtjes worden wel steeds lastiger. Maar het Pieterpad lopen ze uit. Dat staat vast!

Het belangrijkste verschil tussen Leens en Laren is snel gevonden: “In Leens kunnen we overal minstens 10 kilometer ver kijken!” zegt Rudie. Naast het weidse land is er veel meer de moeite waard, vult Yoni aan. Het is de hoofdplaats van gemeente Marne. En in Pieterburen is niet alleen het startpunt van het Pieterpad. Ook de beroemde zeehondencrèche is een bezoek waard. En landgoed (borg) Verhildersum is een prachtige buitenplaats die bezichtigd kan worden.

Kortom op naar Leens; te voet, op de fiets op desnoods met de auto!


Yoni, Vivianne en Rudie zien we nog een keer terug: als ze hun auto parkeren in Laren en hun fiets in Vorden. We kijken er naar uit.