Achterhoek vlag

Pieterpad Praat: Lotte en Sophie

dinsdag 26 april 2022 Jolien

Laren ligt aan het “Het Pieterpad”. Het pad loopt van Pieterburen naar de Pietersberg. 498 Kilometers. Dagelijks passeren wandelaars of fietsers Laren. De meesten van hen lopen een deel. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Wat vinden zij van ons Laorne? En wat zouden wij bij hen kunnen bezoeken?

Doen we het wel of doen we het niet? Lotte en Sophie kijken elkaar aan. Uiteindelijk valt hun besluit in mijn voordeel uit. Ik mag hen interviewen. Maar alleen een foto van achteren. Met foto’s moet je tegenwoordig voorzichtig zijn.

Het is de eerste dag van een driedaagse wandeltocht van Holten naar Zelhem. Lotte is een ervaren Pieterpad wandelaar. Op haar kledingkast hangt een kaart van het hele pad en ze houdt bij wat ze gelopen heeft. Er zijn al heel wat etappes afgevinkt!
Sophie loopt voor de eerste keer mee. En het valt gelukkig niet tegen. Als het zo goed blijft bevallen, gaat ze voor de oorkonde. (Die aan wandelaars wordt gegeven als ze het hele pad hebben gelopen).

Lotte en Sophie vinden de omgeving van Laren mooi. En vooral vinden ze de mensen heel vriendelijk. Mensen groeten elkaar. Dat valt op. Iemand was zelfs zo vriendelijk hen te hen uit te leggen wat daslook is, dat je het kunt eten en naar ui smaakt.
Ze hebben vanochtend ook al gehoord dat Holten (volgens hun eigen volkslied) drie keer verzopen is, en vier keer verbrand. Maar dat het toch nog steeds fier overeind staat!

De vriendinnen wonen in Nijmegen. Waar ze lesgeven aan een mbo-opleiding.
Nijmegen is een prachtige oude stad. En voor de fijnproevers is een wandeling langs de Waal het hoogtepunt. Inclusief een bezoek aan het stadseiland Veur&Lent. Dat gemaakt is om de Waal meer ruimte te geven bij hoog water. Maar waar je ook heerlijk kunt zonnen en zwemmen. En als je toch de reis naar Nijmegen maakt: bezoek dan ook de Ooijpolder. Natuur puur sang!