Paasvuur: een vlammende traditie
In de dorpen Exel, Laren en omliggende buurtschappen zijn de voorbereidingen voor de paasvuren begonnen. 2018 was het laatste jaar dat de ‘paasboakes’ gehouden werden. Droogte en Corona gooiden de afgelopen jaren roet in het eten. Tegenwoordig is deze happening een mooi moment om het prille voorjaar te vieren en dorps- en buurtgenoten te ontmoeten na de winterperiode.
Op de Eerste Paasdag brandt het paasvuur weer in Laren. Deze eeuwenoude traditie, die dit jaar weer wordt voortgezet, vindt plaats aan de Lenderinkstege.
De start is rond 20:30 uur vanaf ’t Langenbaergh, Deventerweg 1, 7245 AW in Laren Gld. Daar vertrekt de fakkel- en lampionoptocht onder begeleiding van de Larense muziekvereniging Apollo naar de brandstapel aan de Lenderinkstege.
Wanneer de optocht en het vuur op de Lenderinkstege zijn aangekomen wordt het Larense paasvuur aangestoken. Vooraf, vanaf 20.00 uur, zijn fakkels en lampions te koop.
De paasvuren gaan ver terug in de tijd. Het is waarschijnlijk een Germaans gebruik geweest. Het paasvuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid zorgen. De vuren werden ontstoken om de god Ostara een offer te brengen. Mensen sprongen door het vuur of werden (net als de veestapel) tussen vuren geleid. Ook vonden wilde dansen rond het vuur plaats en werd er veel gedronken. Wilde uitspattingen vonden plaats. In de 17e eeuw probeerde de protestantse kerk daarom een einde te maken aan deze traditie. Toen een verbod geen effect bleek te hebben, werden de paasvuren ingepast in de christelijke tradities.
Tijdens WOII werden paasvuren tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden. Toch bleef na dit verbod het gebruik van het aansteken van een paasvuur in veel gebieden bestaan.
In Nederland zijn de meeste vuren in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. Maar ook in Friesland en in Noord-Brabant komen paasvuren voor.
Het bekendste Paasvuur van Nederland vindt ieder jaar plaats in het Overijsselse Espelo. Dit buurtschap, met slechts 370 inwoners, strijdt elk jaar rond Pasen met boakes in de omgeving om het hoogste vuur te maken. Op 6 april 2012 bereikte Espelo met een paasbult (‘paasboake’) van liefst 45,98 meter hoogte het Guinness Book of Records. Maar liefst 40.000 toeschouwers waren getuige van de geslaagde recordpoging.
De laatste jaren gaat de strijd om het grootste paasvuur vooral tussen Espelo en Dijkerhoek. Voor de titel ‘mooiste paasvuur’ wordt er gestreden tussen Holterbroek en Beuseberg. Ieder jaar worden de paasvuren gekeurd door de Holtense paasvuren commissie bestaande uit o.a. de Burgemeester, de VVV en de Prins Carnaval.