Ontwerp-omgevingsvisie Lochem 2040
Ontwerp-omgevingsvisie Lochem 2040: Krachtig en in balans ter inzage
“Lochem is in 2040 nog steeds een aantrekkelijke, landelijke en groene gemeente. Het is hier goed wonen, werken en recreëren. De verschillende dorpen, buurtschappen en stad Lochem zijn gegroeid ten opzichte van 2024, maar hebben ieder hun eigen identiteit behouden. In 2040 is Lochem een veelzijdige gemeente, waar iedereen er toe doet en mee kan doen. Met elkaar en voor elkaar. Een inclusieve, autonome gemeente, krachtig en in balans.”
Ontwerp-omgevingsvisie ter inzage van 28 februari tot en met 9 april
De omgevingsvisie Lochem 2040 beschrijft de visie op onze toekomst. Waar gaan we naar toe met onze stad, onze dorpen en ons buitengebied? Waaraan werken we en wat willen we behouden? Maar ook, hoe leven we in Lochem samen? Deze vragen komen aan bod in de omgevingsvisie “Krachtig en in balans”. Bij de ontwerp-Omgevingsvisie is ook een omgevingseffectrapport (OER) opgesteld. Het OER laat zien welke gevolgen de ambities uit de omgevingsvisie hebben voor de leefomgeving. Vanaf 28 februari tot en met 9 april liggen de ontwerp-omgevingsvisie en het OER ter inzage. Inwoners kunnen de stukken inzien en desgewenst een zienswijze indienen. De gemeenteraad start naar verwachting in juni met de bespreking van de omgevingsvisie en het OER.
Trots op het resultaat
De afgelopen tijd is er hard gewerkt om de ontwerp-omgevingsvisie tot stand te brengen. Wethouder Marja Eggink is trots op het resultaat: “Mede dankzij de inbreng van inwoners, jongeren van het Staringcollege, dorpsraden, maatschappelijke organisaties en medeoverheden ligt er nu een visie die laat zien waar Lochem sterk in is en waar we samen naar toe willen werken. Het uitgangspunt is behoud het goede wat Lochem te bieden heeft, ook voor de toekomst. Maar we kijken ook wat nodig is en sluiten onze ogen niet voor nieuwe ontwikkelingen.”
Zes hoofdambities
Aan de hand van zes hoofdambities wil de gemeente doelen realiseren. Die ambities zijn sterk met elkaar verbonden. Dat is nodig want om al deze ambities waar te maken, terwijl het grondgebied van de gemeente niet groter wordt, moeten er slimme keuzes worden gemaakt.
1. In Lochem is het fijn wonen en leven
2. Lochem is aantrekkelijk en groen
3. Lochem is ondernemend en uitnodigend
4. Lochem wordt klimaatneutraal en klimaatbestendig
5. Lochem is veilig, gezond en inclusief
6. Lochem is bereikbaar en zet in op duurzame mobiliteit
In de ontwerp-omgevingsvisie staat op hoofdlijnen beschreven wat er nodig is om deze ambities te bereiken en wat we daarvoor gaan doen. De concrete uitwerking volgt in uitvoeringsprogramma’s en in nieuw beleid.
Kenmerken en kwaliteiten maar ook knelpunten en ontwikkelingen
In hoofdstuk 4 van de ontwerp-omgevingsvisie is te lezen met welke knelpunten, ontwikkelingen en opgaven we te maken hebben en waar we rekening mee moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende vergrijzing, het weinig divers woningaanbod en de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast zijn voor verschillende deelgebieden en voor de dorpen en de stad Lochem de kernmerken en kwaliteiten beschreven. Deze vormen een belangrijke basis voor wat we willen behouden en eventueel verder willen ontwikkelen.
Omgevingsvisie is basis voor beleid
Elke gemeente moet een omgevingsvisie vaststellen. Dit staat in de Omgevingswet die sinds 1 januari van kracht is. De omgevingsvisie gaat over alle terreinen van de ruimtelijke leefomgeving in samenhang met gezondheid, duurzaamheid, inclusie en veiligheid.
Ontwerp-omgevingsvisie online en bij de publieksbalies ter inzage
De ontwerp-omgevingsvisie en het omgevingseffectrapport zijn online te lezen op www.lochem.nl/omgevingsvisie. Bij de publieksbalie in Lochem en Gorssel ligt een papieren exemplaar. Tijdens openingstijden kunnen inwoners hier te terecht.