Achterhoek vlag

Ons Larens Buurtkastje

donderdag 8 december 2022 Jolien

“Het gaat niet om mij, het gaat om mensen te helpen die momenteel de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen” zegt Rita Oortgiesen als ik haar voorstel om naast de zojuist geplaatste buurtkast een foto te nemen. En daarom alleen een foto van de kast!

Het idee ontstond een paar maanden geleden toen ze hoorde van het Lochemse “Op Jacht Kastje ” aan de Jan Steenlaan. Ze nam contact op en de initiatiefnemers maakten haar meteen enthousiast.

“Intuïtief voelde ik dat dit ook voor Laren een mooie gelegenheid zou zijn om mensen die (tijdelijk) kampen met een smalle beurs te ondersteunen. Steeds meer mensen vinden het moeilijk om rond te komen door de enorme prijsstijgingen. Ik vond dat er iets moest gebeuren. Vanaf de start ontstond vertrouwen dat ik geholpen zou worden om het te realiseren” En dat bleek zo uit te komen! Het rolde vanzelf de goede kant uit omdat zoveel mensen de schouders eronder zetten: Wakker Laorne, particulieren, Welzijn Lochem en de ondernemers van Laren. Te veel om op te noemen “De kast zelf bijvoorbeeld is geschonken door de Diaconie van de Protestante Gemeente Laren, Stichting Hulpverlening Lochemse Geloofsgemeenschappen en Nobel Bouwcenter. Twee leden van de diaconie hebben de kast ook zelf gemaakt, dat vind ik hartverwarmend”. En niet te vergeten: mensen uit Laren die, nadat Rita een oproep plaatste op Facebook, hun postcodeloterij-cheque bij Rita inleverden. Er kon daardoor voor 300 euro boodschappen aangeschaft worden. “Ik wist niet wat me overkwam, en ben er eigenlijk nog steeds een beetje stil van”.

Trots wordt de kast met inhoud opengemaakt. Hij puilt uit met etenswaren en verzorgingsproducten. En er is ook al een flinke voorraad waarmee de kast weer aangevuld kan worden. “We helpen elkaar en gaan ook nog verspilling tegen” aldus een blije Rita.

De kast staat net om de hoek van de Zutphenseweg en de Boerkamp. Mensen kunnen daar anoniem en ook ongezien maximaal 6 producten per dag meenemen. De kast wordt dagelijks weer aangevuld. “Het is belangrijk dat mensen ongezien spullen kunnen halen. Voor veel mensen is het een enorme drempel om hulp te vragen omdat zij zich schamen. En hoewel het niet iets is om je voor te schamen, probeer ik de drempel zo laag mogelijk te maken. Zodat iedereen die deze hulp nodig heeft er gebruik van kan maken” vertelt Rita.

Mochten mensen geld of eten willen doneren: bel of app 06 22188452. Het is de bedoeling dat er vooral basisproducten in de kast worden aangeboden, zoals rijst, groenteconserven, pasta, tandpasta en maandverband. Bij twijfel over een donatie, kan er overlegd worden.
Het Larens Buurtkastje heeft inmiddels ook een Facebookpagina: Ons Laren buurtkastje. De pagina is bedoeld om mensen te informeren over de producten en donaties.