Niet één maar twee Koninklijke Onderscheidingen
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op vrijdagmorgen 17 januari twee Koninklijke onderscheidingen uit. Eén aan mevrouw F.B. (Bernadine) Douglas-Ter Beek en de ander aan de heer mr. R.P.K. (Ruud) Douglas. De uitreiking vond plaats tijdens een besloten bijeenkomst.
Kapittel voor de Civiele Orden
Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert zowel de heer als mevrouw Douglas als "mensen die zich geruime tijd voor de samenleving hebben ingespannen en/of anderen hebben gestimuleerd". Deze verdiensten zijn, gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van de activiteiten, reden om beiden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Inspiratie voor ons allemaal
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Vandaag eren we de heer en mevrouw Douglas voor onder andere hun jarenlange inzet als pleegouders. Zij hebben tientallen kinderen een liefdevol en stabiel thuis geboden voor kortere of langere tijd. Hun toewijding en zorg is bewonderenswaardig. En dat is dan nog maar één van de taken die zij met liefde hebben vervuld. Namens de Lochemse samenleving dank ik hen van harte voor hun inzet. Zij zijn een inspiratie voor ons allemaal."
Een heel groot gezin
De heer en mevrouw Douglas hebben met hun inzet voor pleegzorg veel kinderen geholpen. Naast hun eigen vijf kinderen, was er altijd plaats voor pleegkinderen, vaak met een moeilijke achtergrond. Ze boden deze kinderen een veilige en warme omgeving. Met geduld, aandacht en moed hebben ze zich volledig ingezet, naast hun werk en gezin. De pleegkinderen mochten blijven zolang nodig en er bleef vaak warm contact.
Pleegouders voor Pactum
Ze hadden al meerdere plaatsingen van pleegkinderen gehad in de gemeente Stolwijk, toen ze in 1999 voor Pactum pleegouder werden. Voor deze organisatie hebben ze meer dan 40 kinderen opgevangen in hun gezin. Het verblijf van de kinderen varieerde van enkele dagen tot meerdere jaren. Het echtpaar is bij een aantal kinderen altijd betrokken gebleven en stond hen bij met raad en daad. Ze boden zelfs humanitaire hulp aan familieleden in het buitenland van de pleegkinderen. Ook was er passende ruimte voor ouders van de pleegkinderen.
Pleegouders voor Nidos
De heer en mevrouw Douglas hebben zich van 1999 tot 2002 ingezet als opvanggezin voor Stichting Nidos, een voogdij-organisatie voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen. Ze hebben ook deze jongeren een warm en veilig thuis geboden. Het betrof kinderen die onder toezicht stonden of kinderen die daadwerkelijk zonder ouders naar Nederland waren gevlucht. Ze hebben daarmee een grote positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze kinderen.
Opvang pleegkinderen op Sint-Maarten
De heer Douglas heeft zich vele jaren ingezet voor de opvang van pleegkinderen uit de pleegzorg in Nederland maar ook een aantal jaren op Sint-Maarten. Van 2002 tot 2006 werd de heer Douglas uitgezonden en werkte hij bij de overheid op Sint-Maarten. Het gezin Douglas reisde met hem mee.
Pleegouderraad, cursusleider voor aspirant pleegouders
Mevrouw Douglas was pleegouder-voorbereider en -screener. Zij heeft jarenlang trainingen gegeven om nieuwe pleegouders voor te bereiden op hun belangrijke taak. Ook was ze lid van de pleegouderraad en trad op als cursusleider voor aspirant-pleegouders. In de jaren 2002 tot 2006 op Sint-Maarten werkte mevrouw Douglas als vrijwilliger voor opvanghuis Crystal Children Home voor kinderen op Sint-Maarten. Ze was medeoprichter en medebestuurder van de stichting MPO/Crystal Children Home. Mevrouw Douglas was een voorvechter voor het verkrijgen van overheidssubsidies en het in het algemeen professionaliseren van de jeugdzorg op Sint-Maarten. Ze regelde de praktische ondersteuning bij het opvanghuis: onder andere begeleidde zij de kinderen en hielp met beheren van het huishouden.
Op kerkelijk gebied hebben de heer en mevrouw Douglas zich een aantal jaren ingezet als respectievelijk voorzitter/kerkrentmeester en vertrouwenspersoon voor de Protestantse Kerk Nederland in Laren Gld. In eerdere jaren in Spijkenisse was mevrouw Douglas al pastoraal medewerker.
Tekst en foto: gemeente Lochem