Achterhoek vlag

Laornse Dorpskwis zet Laren weer op zijn kop

maandag 27 mei 2024 Jolien

Vrijdagavond 24 mei stond Laren opnieuw in het teken van de Laornse Dorpskwis. Met maar liefst 72 teams en meer dan 1100 enthousiaste deelnemers van jong tot oud, werd het dorp omgetoverd tot een levendig strijdtoneel vol verrassingen en een bult plezier.

Vanaf het startschot zat de sfeer er meteen goed in. Teams verspreidden zich door het dorp en zetten alles op alles om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Eén van de meest opvallende opdrachten was het ruilen van kraaltjes. De deelnemers kregen tien verschillende kleuren kraaltjes en moesten door te ruilen met andere teams proberen een ketting van één kleur te maken. Het werd een hectische en levendige ruilmarkt in het dorp. Of er werd ook strategisch niet geruild. “Disse kleur krieg ie niet, dan he’j de ketting compleet!’ 

In de kerk werd het nog levendiger toen de deelnemers, uitgedost in westernkleding, fanatiek meededen aan een linedance. Op de klanken van ‘De Engelbewaarder’ werd er enthousiast in de maat gedanst. En al even fanatiek uit de maat. Een andere bijzondere opdracht was het raden van de Mystery Guest, die dit jaar niemand minder dan de oude bekende Dini Schoolen bleek te zijn. Haar verschijning zorgde voor veel hilariteit. Ook oud collega’s hadden haar namelijk niet herkend!

Aan sportieve uitdagingen ook geen gebrek. In de Branink Gymzaal werd er fanatiek een balletje getrapt, terwijl in het centrum van Laren Lijnbus 57 op allerlei manieren werd vertraagd. Deelnemers moesten namelijk tellen hoeveel ballonnen er in de bus aanwezig waren, exact om 20.45 uur bij de bushalte voor Bakker Wijnand. 100 man op straat, een Kwiscommissielid met een tros ballonnen in de bus, een verraste buschauffeur en met enkele minuten vertraging kon de chauffeur van Lijn 57 weer verder rijden. Gezellige chaos op straat dus! 

Op de meest onverwachte plekken in het dorp doken kerstbomen op in tuinen en zelfs in Lochem verscheen een kerstboom op de markt. Huiskamers werden omgetoverd tot strategische hoofdkwartieren en teams moesten "voortvluchtige" kwisleden opsporen en een selfie met hen nemen. Deze leden struinden Laren af en het was aan de teams om ze staande te houden en een selfie te maken. 

Naast doe-opdrachten werd er ook een beroep gedaan op Larense kennis van vroeger en nu. Daardoor kwam de kennis van de oudere deelnemers ook goed van pas. Want wat was nou een starkenkalf ook alweer? En wat is een knetterbiele en een knetterzeis? De saamhorigheid en het plezier spatte er de hele avond vanaf, wat deze derde editie van de Laornse Dorpskwis opnieuw tot een groot succes maakte. 

“Laren kan terugkijken op een geslaagde en bovenal zeer gezellige avond, waarbij eens te meer bleek dat de Laornse Dorpskwis een evenement is dat verbindt en de gemeenschap versterkt. We kijken nu al uit naar de volgende editie!” aldus een enthousiaste Harm Dijkman van de Kwiscommissie.