Achterhoek vlag

Europavlag bij gemeentehuis van 9 mei tot 6 juni

dinsdag 14 mei 2024 Jolien

Europadag (9 mei) is het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Op 9 mei 1950 begon de Europese samenwerking voor vrede en eenheid. Om dit mee te vieren, voert gemeente Lochem de Europese vlag vanaf 9 mei tot 6 juni, de dag van de Europese verkiezingen. Oók een feestdag voor de democratie.

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Hiermee benadrukken we het belang van vrede en veiligheid. En zetten we de schijnwerper op de verkiezing van het Europees Parlement. Stemmen is altijd belangrijk. Het is een uitgelezen kans om je mening te geven over belangrijke onderwerpen. Europese besluiten hebben ook invloed op Nederland en op ons dagelijks leven in de gemeente Lochem. Denk aan onderwerpen als milieu, landbouw, migratie, consumentenrechten of de rechtsstaat”.

Wie mag stemmen?
In Nederland zijn de Europese verkiezingen op 6 juni 2024. Iedere EU-burger van 18 jaar en ouder die in Nederland geregistreerd staat als kiezer voor deze verkiezing, mag stemmen. Als je zelf niet kan stemmen, kan je iemand volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Het is ook mogelijk om in een andere gemeente te stemmen als je een kiezerspas aanvraagt, of om te stemmen vanuit het buitenland. Kijk voor meer informatie over deze verkiezing op www.lochem.nl/verkiezingen. Heeft u een vraag? Mail dan naar verkiezingen@lochem.nl.
Aantal kiezers in gemeente Lochem
In de gemeente Lochem mogen op 6 juni 27.945 inwoners gaan stemmen. Daaronder zijn 232 kiezers die op hun 18e jaar voor het eerst mogen gaan stemmen. Zij hebben keuze uit 20 partijen en 497 kandidaten.

Stempassen
Inwoners die mogen stemmen, krijgen in de week van 13 mei de stempas thuisgestuurd. In de week van 27 mei volgt de kandidatenlijst. Bij de stempas zit dit keer een bijsluiter met informatie voor de kiezer.
Verkiezingskrant op 29 mei
Op woensdag 29 mei zit in de Berkelbode de Verkiezingskrant in gewone taal: Europese Parlementsverkiezing 2024. Deze legt in makkelijke taal uit waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat het Europees Parlement precies doet.

Achtergronden bij Europadag
De datum 9 mei 1950 markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring, waarin Schuman pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa, die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden.