Achterhoek vlag

Deo Gratias: 40 jaar jong!

donderdag 12 oktober 2023 Jolien

In 1983 besloot de commissie die de jeugddiensten in de kerk organiseerde, zelf liederen in te studeren en ten gehore te gaan brengen. Deo Gratias was geboren! (Tot die tijd werden anderen gevraagd de jeugddiensten op te luisteren).

Wie had kunnen denken dat het zou uitgroeien tot een heus koor met momenteel 33 leden. En toch is het zo gelopen!
Ik ontmoet het huidige bestuur, bestaande uit Nel Oolman (voorzitter), Gerrie Marsman (secretaris), Eddy Lubberding (penningmeester) Marry Riezebos (lid). Carlo Gotink (lid) is helaas verhinderd. De mensen aan tafel kunnen het weten want Eddy, Gerrie en Carlo waren er veertig jaar geleden ook bij. En ook de vrouw van Eddy, Ria, was toen al van de partij. Het jongste lid was in 1983 10 jaar en het oudste lid 34 jaar.

Iedere maandag, al 40 jaar lang, verzamelen de alten, sopranen, tenoren en bassen zich in de kerk om hun repertoire te oefenen. Op dit moment telt het koor 33 leden, 7 mannen en 26 vrouwen. Het oudste lid is nu 90 en het jongste lid 44 jaar. Werd de jeugdcommissie stilaan de seniorencommissie? In jaren misschien wel. Maar de geestdrift van het eerste uur is er nog helemaal aanwezig. En dat komt juist door het samen zingen. Dat houdt “the spirit” levend!

“Zingen verheft je. Het is samenwerken, je wordt opgenomen in een groter geheel, je maakt samen iets moois” vertelt Gerrie. De anderen vallen haar bij en Eddy vult aan dat voor een flink aantal koorleden het ook inspirerend is om de boodschap door middel van liedjes uit te dragen.

Als koor hebben ze in de loop der jaren heel veel beleefd samen. Enkele hoogtepunten passeren aan tafel de revue. Zoals de uitwisseling die er was met een gemeente in Kalbe (wat toen nog in Oost-Duitsland lag). Maar ook het onvergetelijke optreden samen met Apollo en Cor Bakker in de Witkamp. Waar onder andere “Thank you voor de music” werd gezongen.
En van recente datum is het geweldige project “Geloven, hoe dan…..?” Een project dat vlak voor de Corona startte. Maar ondanks de epidemie werd doorgezet. 13 Liederen werden met verbindende teksten en muzikale begeleiding van de band van “the Ballad Singers” omgesmeed tot een optreden van ruim een uur. En toen het weer kon, werden er uitvoeringen gegeven. Niet alleen in Laren maar ook in Markelo, Harfsen, Lochem, Wesepe en Wichmond. Hun uitvoering in Wichmond ontroerde een aanstaand echtpaar zozeer dat het koor werd gevraagd om op hun trouwerij te zingen. En zo zong Deo Gratias een paar maanden later in Deventer voor het echtpaar.

“Maar nu ligt de focus op ons jubileumconcert. Want niet alleen Deo Gratias bestaat 40 jaar, we vieren ook dat het prachtige orgel 40 jaar in de kerk aanwezig is. Samen met onze geweldige dirigent Wim Rijstenberg en organist Stefan Potman oefenen we voor 11 november” vertelt Nel Oolman. Iedereen die wil kan ’s avonds ons jubileumconcert bijwonen. Het wordt een hele mooie uitvoering. Dat staat nu al vast met zang, orgel en pianospel. Het koor zal liederen zingen die in hun bestaan een betekenis hebben gekregen voor de (vaste) bezoekers maar natuurlijk ook voor de koorleden zelf!

En u raadt het al: “Thank you for the music” zal niet ontbreken. “We zijn enorm dankbaar voor het plezier dat de muziek ons de afgelopen veertig jaren heeft gegeven” besluit Gerrie ons gesprek.

De kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal, op zaterdagavond 11 november a.s., vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 10, daarvoor krijgt u ook nog voor aanvang van het concert koffie/thee en in de pauze een drankje.

Voor meedoen met het koor kunt u zich aanmelden bij Nel Oolman, n_oolman@hotmail.com of 06-13689741.
Of loop gerust eens op maandagavond binnen in de kerk, om 19.45 uur.