Achterhoek vlag

Denk en Zet haalt opnieuw topdammer voor simultaan

dinsdag 30 augustus 2022 Jolien

Op zaterdag 10 september gaan de leden van DEZ Laren een simultaan wedstrijd spelen tegen de landelijke kampioenspeler Jan Groenendijk.

De wedstrijd is ter gelegenheid van het 85 jarig bestaan van de damclub. Naast de eigen dammers zijn er ook genodigde spelers uit Laren en omgeving. De wedstrijd begint om 10.00 uur bij ’t Langenbaergh. Belangstellenden zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

Jan Groenendijk (24 jaar) is een veelbelovende dammer, die al veel successen behaald heeft. Zo werd hij op 17 jarige leeftijd tweede op het WK 2015, achter Aleksandr Georgiev. Groenendijk deed mee aan elf Nederlandse jeugdkampioenschappen. Hiervan won hij er vier; twee bij de junioren (2012 en 2014), één bij de aspiranten (2014) en één bij de pupillen (2011). In de afgelopen jaren behaalde hij bij de wereldkampioenschappen een tweede, zevende en vierde plaats.

Toen de Larense damvereniging Denk en Zet 10 jaar geleden haar 75 jarig jubileum vierde, werden een huisdammers-toernooi en een simultaanwedstrijd georganiseerd. Toen met Ton Sijbrands (ex-wereldkampioen). Dat werd een bijzonder gebeuren, omdat de wedstrijd in de openlucht gespeeld kon worden. Vijf jaar later werd Roel Boomstra (toenmalig en huidig wereldkampioen) uitgenodigd om in Laren te komen spelen.
Denk en Zet is blij dit jaar Jan Groenendijk te kunnen verwelkomen. Het is uiteindelijk toch een mooie uitdaging om tegen een topdammer misschien een remise, of zelfs winst, te behalen. Maar liefst 30 borden zijn er, waarvan de helft door leden van DEZ worden bemand. De overige borden worden bezet door Larense huisdammers en leden van bevriende verenigingen uit de regio.

De strijd begint om 10.00 uur op zaterdagmorgen 10 september bij ’t Langenbaergh. De verwachting is, dat rond 15.30 uur alle partijen uitgespeeld zijn. Iedereen is welkom om te komen kijken.

De komende winter hoopt DEZ ter gelegenheid van het 85 jarig bestaan een huisdammers-toernooi te kunnen organiseren voor de inwoners van Laren. Al decennia lang is er schooldammen voor de jeugd van Laren en het zou mooi zijn, deze, nu volwassen, inwoners weer een keer achter het dambord te krijgen.