Achterhoek vlag

Criminaliteit op bedrijventerreinen stevig aangepakt

donderdag 31 oktober 2024 Jolien

De gemeenten Brummen, Lochem, Voorst, Zutphen slaan samen met Meld Misdaad Anoniem (M.) de handen ineen om criminaliteit op bedrijventerreinen te bestrijden. Zij komen daarom met een nieuwe campagne.
Leegstaande panden en kwetsbare bedrijven kunnen een doelwit zijn van criminelen, met ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers. De campagne Veilig Ondernemen, richt zich op het vergroten van de bewustwording onder ondernemers en medewerkers. Via M kunnen misstanden op een veilige en anonieme wijze gemeld worden.

Bedrijventerreinen, vaak vanwege hun afgelegen ligging of logistieke voordelen, worden gebruikt door criminelen voor bijvoorbeeld de productie van drugs of opslag van illegaal vuurwerk en explosieven. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Daarnaast proberen criminelen noodlijdende bedrijven over te nemen om deze te gebruiken voor smokkel, witwassen, voertuigcriminaliteit of arbeidsuitbuiting. Deze vorm van georganiseerde misdaad gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld tegen kwetsbare ondernemers of pandeigenaren. Ondernemers en hun medewerkers zien vaak als eerste signalen van criminele activiteiten, zoals verdachte activiteiten op ongebruikelijke tijden, frequente bezoeken van onbekenden of een verdachte geur van chemische stoffen of hennep. Samenwerking met alle partijen is daarom erg belangrijk bij het aanpakken van deze criminaliteit.

Veiligheid op bedrijventerreinen prioriteit
Alle vier de burgemeesters benadrukken het belang van veiligheid op bedrijventerreinen: "We zien tijdens controles regelmatig situaties die ronduit gevaarlijk zijn. Criminelen maken misbruik van bedrijven en dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid. Vaak zien ondernemers de signalen wel, maar ze realiseren zich niet altijd dat hun alertheid levens kan redden. Als iemand snel meldt, kunnen we veel ellende voorkomen. Niemand wil meemaken dat er een explosie plaatsvindt of dat werknemers in gevaar worden gebracht."

Ondernemers spelen cruciale rol in de campagne
Voor de campagne werken gemeenten samen met politie, handhavingsdiensten, Platform Veilig Ondernemen en de ondernemers zelf. Door de campagne leren inwoners en ondernemers deze signalen herkennen, weten ze waar ze op kunnen letten. De drempel om misstanden te melden wordt hierdoor lager. Deze informatie kan cruciaal zijn voor opsporingsonderzoeken en helpt om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem (M.) speelt een belangrijke rol in deze aanpak. Jaarlijks worden 20.000 meldingen door M. doorgestuurd naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Via het meldpunt kunnen inwoners en ondernemers anoniem meldingen doen. Het meldpunt werkt onafhankelijk van de politie. Via M kan 24 uur per dag worden gemeld via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.