Achterhoek vlag
 • voorzieningen

Buurtpreventie App Laren

Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. Op diverse plaatsen heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Er zijn verdachte personen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.

Ook in Laren gld is er een BuurtWhatsApp. Met een groep enthousiaste vrijwilligers zijn we Laren in kaart aan het brengen en onderverdelen in "wijken".

 • Elke wijk krijgt een eigen groepsapp. met een of twee wijkhoofden.
 • Een wijkhoofd zorgt ervoor dat inwoners van die wijk toegevoegd worden, plaatst signalen van andere wijken in zijn/haar eigen wijk en controleert of de spelregels nageleefd worden.
 • Alle wijken zijn door de wijkhoofden met elkaar verbonden. Zo krijg je een goed sociaal netwerk, waarbij we vroeg dingen kunnen signaleren en alarmeren.


Deelnemen aan de groepsapp in jouw wijk?
Mail je naam, adres en mobiele nummer naar buurtpreventieapplarengld@gmail.com

Je wordt dan toegewezen aan de groep in jouw wijk.

Belangrijk:

S.A.A.R.
Om gebruik te maken zijn er een aantal belangrijke regels. Deze staan hieronder genoemd.
De belangrijkste is S.A.A.R. Dit heeft alles te maken met de volgorde van handelen.

1) Signaleren: Je ziet een verdachte situatie, je gaat inschatten of je dit gaat melden en maakt eventueel foto's/film en aantekeningen.
2) Alarmeren: Bij hoge urgentie meld je de situatie aan 112 of bij minder urgent aan 09008844. Meldt daarbij ook dat je de buurtapp gaat inschakelen.
3) Appen: Meldt de situatie in je buurtapp, ook of je de politie op de hoogte hebt gebracht.
4) Reageren: Daarna ga je reageren of indien nodig hulp bieden.


WhatsApp groep Laren gld spelregels:
 1. Deelnemers hebben de minimale leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in Laren(gld).
 3. Let in de App op je taalgebruik, ga niet vloeken, schelden of discrimineren.
 4. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten.
 5. De App is bedoeld om onraad die je signaleert in je buurt te delen met je dorpsgenoten.
 6. De App is niet het eerste meldpunt.De volgorde is Signaleren, Alarmeren, Appen, Reageren (S.A.A.R.) Je signaleert als eerste een verdachte situatie, je gaat inschatten of je dit gaat melden en maakt eventueel foto’s/film of aantekeningen . Bij hoge urgentie meld je de situatie aan 112 en bij geen urgentie aan 09008844. Dan ga je je buurtpreventie appgroepappen en daarna ga je reageren (eventueel hulp bieden).
 7. Het verstrekken van foto’s of filmpjes van een verdachte persoon is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement wanneer dit voor de melding noodzakelijk is of een meerwaarde heeft. Dader kenmerken zoals kleding , geslacht, huidskleur, lengte kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij het signaleren ook aan kenteken, type auto, kleur van voertuig, merk van het voertuig e.d.
 8. De App groep is geen groep waarin je grappige filmpjes, felicitaties, moppen, snelheidscontroles en andere niet alarmerende zaken deelt!!
 9. Een afwezigheid van jezelf thuis meld je ook niet op deze app groep! Je kan het natuurlijk wel persoonlijk met je buurman/buurvrouw delen zodat deze een oogje in het zeil houdt.
 10. Als er een melding op de App is gedaan wordt er niet gereageerd, alleen als jij ook de verdachte situatie signaleert maar dan een paar huizen of straten verder laat je dat wel weten via de app.
 11. Geef daar waar mogelijk aan dat je al 112 of 09008844 hebt gebeld.
 12. Lukt het niet om een bericht te typen, door bijvoorbeeld de spanning, kan je ook een gesproken bericht versturen per app.
 13. Er komt geen bericht via de App over hoe iets is afgelopen, daar kan je de politie over bellen.
 14. Geef niet ongevraagd telefoonnummers of profielfoto’s door van deze App groep.
 15. Het aanmelden van nieuwe leden vindt plaats op een doordeweekse dag en het liefst met een aantal tegelijk zodat je niet constant de melding krijgt dat er nieuwe leden zijn toegevoegd.
 16. Toevoegen aan de App groep kan alleen indien de aanmelding via email is binnen gekomen en toegewezen aan een groep. buurtpreventieapplarengld@gmail.com
 17. Houdt de App “schoon” zo blijft ie geloofwaardig en betrouwbaar en beschermen we met zijn allen ons dorp Laren het best.
 18. Houd je je niet aan de regels dan kun je uit de Appgroep verwijderd worden.